Tineke De Backer

ik
                                           Tineke De Backer

Mijn naam is Tineke De Backer. Ik ben moeder van drie kinderen, Wikke, Iepe en Linde. Ik kom uit een groot gezin met 13 kinderen, ik was de tiende vandaar mijn naam Tineke.

Al van jongs af aan was ik gefascineerd door zwangerschap en geboorte. Het was dan ook geen verrassing dat ik de opleiding voor Vroedvrouw ging volgen. Mijn opleiding  begon in 1982 in Gent, België. Na het behalen van mijn diploma in 1986 in Kortrijk, volgde ik de opleiding Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Mijn werkend leven begon in een regionaal ziekenhuis in Aalst waarna ik de overstap maakte naar het Universitair Ziekenhuis in Gent. Reeds tijdens mijn opleiding bemerkte ik dat de verloskundige begeleiding in België erg medische en technische was. Dat was beduidend anders dan wat ik bij mijn moeder had ervaren, dat zwangerschap en baren natuurlijke, normale levensprocessen  zijn.

Hoewel ik eerst tijdens mijn opleiding en daarna tijdens het werken in de twee ziekenhuizen veel op medisch en technisch gebied heb geleerd, lag mijn hart niet in werken in deze setting. Het strookte eenvoudigweg niet met mijn visie op geboortezorg.

Na mijn verhuizing naar Nederland en 9 maanden bijscholing over voornamelijk de fysiologie aan de vroedvrouwenscholen van Amsterdam en Rotterdam, kwam ik in Ede terecht, eerst in een maatschap met 3 maten, vervolgens in een solopraktijk die verder uitgroeide, met meer zwangeren en meer collega's. Door een andere visie op continue begeleiding van zwangeren, heb ik deze praktijk 1 juli 2018 verlaten om een nieuwe, kleinschalige praktijk, Ooievaar Ede, op te zetten.

Continuïteit in de begeleiding, respect voor de natuurlijk kracht en de mogelijkheden van een vrouw, respect voor de natuurlijke processen van zwangerschap, geboorte en het moederschap inclusief borstvoeding, hechting en gezinsvorming, zijn speerpunten. 

Jullie wensen en behoeften zijn de uitgangspunten voor mijn begeleiding.